GYAKORI KÉRDÉSEK

Szabadon látogatható-e az erdőterület?

Az erdőterületet gyalogosan, saját felelősségére bárki látogathatja. Az erdőgazdálkodó a szabad látogatást bizonyos esetekben (szélsőséges időjárási viszonyok, balesetveszély stb.) korlátozhatja. Az erdő – bár számos esetben közfunkciókat lát el, de – nem közterület.

Szabad-e az erdőben motorozni?

Az erdőterületen gépjárművel, motorral közlekedni csak az erre kijelölt útvonalakon szabad. Természetromboló hatásuk miatt a pilisi parkerdőben gépjárművek és motorok számára nincs kijelölt útvonal.

Korlátozhatja-e az Erdőgazdálkodó az erdő látogatását, ide értve a kerékpározást is?

Igen, amennyiben az ott tartózkodás

– életet vagy testi épséget veszélyeztet

– az egyes erdőgazdálkodási munkák végzését veszélyezteti vagy akadályozza.

– vadászat időtartamára a vadászatra jogosult (az erdőgazdálkodó hozzájárulásával) korlátozhatja átmenetileg az erdő egyes részeinek látogatását. A korlátozásról a helyszínen, a gazdálkodó honlapján, vagy a sajtóból lehet tájékozódni.

Ki a felelős azért, ha biciklizés közben balesetet szenvedek?

Én magam, mert a törvény értelmében bárki saját felelősségére tartózkodhat az erdőterületen. A járműközlekedésre kijelölt utakat (pl.: erdei kerékpározható út) ugyancsak mindenki saját felelősségére veheti igénybe.

Hogyan sétáltassam a kutyámat az erdőben?

Kutyát sétáltatni kizárólag pórázon szabad! Gazdájuk kontrollja nélkül a legjámborabb kedvencek is megijeszthetik a többi kirándulót, zavarhatják az erdei vadat, és számos betegséget kaphatnak el a vadon élő ragadozóktól.

Szabad az erdőterületen tüzet rakni?

Tüzet a kijelölt tűzrakóhelyeken szabad gyújtani. Tűzrakás előtt tájékozódjunk, nincs-e érvényben tűzgyújtási tilalom! A tűzgyújtási tilalmat az illetékes minisztérium rendeli el, aktuális információ a tűzoltóságtól, az önkormányzatoktól vagy az erdészettől szerezhető be. A tűzgyújtási tilalom minden esetben vonatkozik a kijelölt tűzrakóhelyekre is!

Hogyan lehet biztonságosan eloltani a tábortüzet?

Távozás előtt biztonságosan oltsuk el a tüzet! Hagyjuk a tüzet leégni, majd legjobb, ha a parazsat vízzel lelocsoljuk. Ha nincs elegendő víz a közelben, akkor földdel, kővel fedjük le a parazsat. A még égő, füstölő tüzet semmi esetre se hagyjuk el!

Szabad-e erdőterületen a gomba, erdei gyümölcs, gyógynövény gyűjtése?

Saját felhasználásra 2 kg gomba, 2 kg vadgyümölcs és 2 kg gyógynövény gyűjtése megengedett állami erdőterületen. A gyűjtött gombát minden esetben vizsgáltassuk meg gombaszakértővel! Bővebben a gombagyűjtésről itt olvasható.

Szedhetek szép virágokat az erdőben?

A természetvédelmi területen tilos az élőlények (növények és állatok) és azok élőhelyeinek veszélyeztetése, elpusztítása. A védett növényeknek, állatoknak már a gyűjtése is bírságot von maga után. A természetvédelmi terület határát a térképek jelölik, a terepen tábla jelzi.

Gyalogolhatok árkon-bokron keresztül a célom felé?

Az erdő természeti értékeit mi, emberek veszélyeztetjük a legjobban. Erdei sétáink során ne térjünk le a kijelölt turistautakról, kiépített sétautakról. A felesleges taposás évtizedekkel visszavetheti a fiatal erdők növekedését, elpusztítja a védett növényeket és azok élőhelyeit, továbbá az eltévedés veszélye is nagyobb.

További információkért látogasson el a http://www.parkerdo.hu/gyik weboldalra.